ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30y (1) 30Y (2) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) PEN2013 (34) Pen2013 (3) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

Aki mindig ott volt - Urbán Ernő a PEN-en

2013.04.23. 09:30 zenendroll

Lehet bármilyen jó egy zenekar, ha rosszul szólal meg. Kedvenc gitárosunk és énekesünk mögött a koncert lelkét a hangmérnök keveri, aki nélkül az előadás olyan száraz és ízetlen lenne, mint egy túlsütött steak. Urbán Ernőt, az idei és a korábbi PEN-ek technikai főnökét a Pécsi Est Cafe-ban kaptuk el, ahol éppen a ZEN tutoraként tartott előadást a PEN-re összeverbuvált gyakornokcsapatának. A szünetben kikérdeztük, hogy mit vár az idei PEN-től és megtudtuk, hogyan lett Magyarország egyik legfelkapottabb hangmérnöki és fénytechnikai cégének feje.

Hogy kerültél a pályára?

Jó pár évvel ezelőtt, amikor még egyetemista voltam, egyik este elmentünk szórakozni. Arra lettünk figyelmesek, hogy elhalkult a zene, én pedig szimpla segítőkészségem hevében felajánlottam használhatóságomat. Miután sikerült visszahozni az életbe a hangosítást, a későbbiekben mindig engem hívtak hasonló esetekhez, tudod, „Majd az Ernő..”. Így esett, hogy később, 2000-ben megalapítottuk cégünket  az ERLA Sound&Light Bt.-t, és utána már a tapasztalat és a bizalom révén kértek fel minket újra és újra. Vidéki vállalkozásként igen nagy szó, hogy ennyire keresettek tudtunk lenni - ebben nagy segítségemre volt kollégám, Töpfner József Bubu, akivel már 13 éve dolgozom együtt. 

erno1.jpg

 

Melyik koncertet várod leginkább a PEN-en?

A legutolsót. Hogy megértsd, egy technikai szolgáltatónak a fesztivál nem ugyanazt jelenti, mint egy fesztiválozónak, aki levezeti a feszültséget és csak átadja magát az élvezetnek. Ilyenkor a felelősség ránk hárul, hiszen a fellépés minősége függ tőlünk. Legtöbbször a hangmérnököt szidják a színpad másik oldalán, pedig sok esetben nem a mi hibánk, ha csúszik a kezdés. Emellett baráti és ismeretség alapján preferálom a koncerteket, ha dolgozom kint és akad szabadidőm, nem a zenei minőség, hanem a haveri táraság vonz.

Mi volt a legemlékezetesebb sztorid az elmúlt PEN-ekről?

Kifejezetten nem tudnék mondani semmi konkrét eseményt, de a 2010-es PEN-t egészében kiemelném. Műszaki szempontból izgalmas volt abban az évben a munka, ekkor vezették be ugyanis a hangosításlimitet, ami sokban megkönnyítette a folyamatos harcokat a betelefonáló unatkozó személyekkel, akik azelőtt szinte kedvtelésből hívogattak minket, mert saját megállapításuk szerint túlságosan hangos volt a zene.

Szerinted miért fontos a ZEN?

Ez egy kiváló kezdeményezés, csak támogatni tudom. Fontos a következő generációk terelgetése, a lehetőség megteremtése a fiatalok körében. A ZEN gondolkodásra ébreszti az embert és bebizonyítja, hogy az egyetemi zenei élet megérdemel egy esélyt.

Urbán Ernő nem kezdő: technikai generál kivitelezőként dolgozott már a Rockmaraton, Fishing on Orfűn, illetve a PEN-ek hosszú során (csak hogy párat említsünk), és cége az országos színtéren is ismertnek és elismertnek számít. A három év kihagyás után ismét megrendezett Pécsi Egyetemi Napokon újra részt fog venni, emellett körbejárja a helyszíneket válogatott gyakornoki csoportjával, akik saját bőrükön tapasztalhatják majd meg a hangmérnökség isteni hatalmát. Az ERLA Sound &Light Bt. tehát az idei PEN-en is biztosítja a minőségi összhatást, a sörmámortól teljes fesztiválkép teljes lesz és garantáltan maradandó (vagy a megmaradt emlékképekből összerakott). Hallgassátok, élvezzétek!

Szólj hozzá!

Címkék: PEN2013 ZEN&Roll PTE ZEN Urbán Ernő Erla Sound&Light

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr955241693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása