ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30Y (2) 30y (1) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) Pen2013 (3) PEN2013 (34) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

"Jó, hogy Magyarországon kezdjük szakmaként kezelni a zenei világot" - interjú Jehan Paumero-val

2013.04.29. 09:00 neozsivany

Jehan Paumero egyike Pécs legjellegzetesebb figuráinak. Zenész, koncert és fesztiválszervező, valamint a PEN utolsó napján fellépő Psycho Mutants oszlopos tagja. Többek között a zenekar piaci kilátásairól, a Zenélő Egyetemről és a korábbi PEN-ek hangulatáról beszélgettünk.

jehan.jpg

Zen&Roll: Milyen érzés volt újra a PEN színpadán állni?

Jehan Paumero: A PEN-ről mindig jó emlékekkel távozik az ember, bár nekem kifejezetten a 2009-es fesztivál tetszett, amikor először játszottunk a Firewaterrel egy színpadon. Még annak ellenére is jól éreztük magunkat, hogy lefújták a bulit a sok feljelentés miatt. Most is jó érzés volt itt fellépni, habár jobb lett volna egy-két órával később kezdeni, mivel denevérek vagyunk és nem szeretünk napfényben játszani.

Z&R: Mi a véleményed a Zenélő Egyetemről?

JP: Jó, hogy Magyarországon kezdjük szakmaként kezelni a zenei világot. Ahhoz, hogy jó hangtechnikus, vagy jó menedzser legyen valakiből, nem árt tanulni. Franciaországban 4-5 éves kulturális master képzések vannak, ahol a szakma minden részét magas szinten oktatják. Erre adhat lehetőséget lehetőség a ZEN is, bár én annak a híve vagyok, hogy többet tanulsz a terepen, mint az iskolapadban, de ettől függetlenül nagyon jó kezdeményezésnek tartom.

Z&R: Az itthoni vagy a külföldi közönség vevő inkább a zenétekre?

JP: Nem teljesen külön világ a kettő, talán a külföldi közönség könnyebben megérti, hogy mit csinálunk. A legnagyobb különbség (legalábbis Franciaországgal szemben, ahol sokat játszunk), hogy a nép nem csak arra megy, amit ismer, hanem kíváncsi a számára ismeretlen produkciókra is. Ha érdekesnek találják a bandát a műsorfüzetben megjelenő szöveg alapján, akkor megnézik. Az is jellemző külföldön, hogy azok, akiknek tetszett a koncertünk, a legközelebbi bulinkra rendszerint már 4-5 barátjuk kíséretében érkeznek.

Z&R: Hogyan látod, van jövője egy ilyen hozzátok hasonló zenében utazó csapatnak a magyar könnyűzenei piacon?

JP: Nem ez alapján írjuk a számainkat, különben már régen irányt váltottunk volna. Én pont ezt értékelem a zenekarunkban, hogy sosem vettünk figyelembe semmilyen itthoni divatot, hűségesek maradtunk a zenei világunkhoz. Nem hinném, hogy lesz egyszer helyünk a magyar headlinerek között, de ez különösebben nem érdekel.

Z&R: Mi az, amit a legjobban vártok 2013-ban?

JP: Az új lemezünket, ami végül ősszel fog megjelenni, és az év végi kis külföldi turnét. Többek között egy neves fesztiválon játszunk majd Franciaországban, illetve egy legendás underground milánói klubban, a Lo-fi-ban.

Szólj hozzá!

Címkék: PEN2009 Pen2013 Psycho Mutants Jehan Paumero

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr735251475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása