ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30y (1) 30Y (2) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) PEN2013 (34) Pen2013 (3) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

„Az kell, hogy szeretve és jól csináljuk”

2013.07.24. 09:26 zenendroll

Az első hétvégét nyomta végig a PLUG csapata, amelynek énekese, Nemes Márk elárult néhány kulisszatitkot a zenekarról, valamint megosztotta első pécsi utcazenélős élményét is. A Hangulatszigeten nagy feltűnést keltett zenekar éppen névváltoztatás előtt áll, egyszerre készül három lemezük és videoklipeket is terveznek.

ZEN&Roll: Mit lehet tudni rólatok? Pécsi zenekar vagytok? Milyen zenét játszatok?

Márk: Hivatalosan 2009-ben alakultunk meg a Sztárkád tehetségkutató alkalmából, akkor még poénból. Alapvetően cover zenekarként indultunk, de stílusunkat mára már lecsupaszítottuk a rock'n'roll-ra. Kezdetben a country-val, a metallal, a rockabilly-vel akartunk valamit csinálni. Zenénkben nagyon nehéz volt megtalálni a közös nevezőt, majdnem egy évbe telt. A csapat tagjai alapvetően nagyon más személyiségek, öten vagyunk a zenekarban, de egyikünk se törzsgyökeres pécsi, tanulni jöttünk a városba, és maradtunk alkotni! Jelenleg párhuzamosan születnek számok három lemezre: egy bemutatkozó EP-re, amit talán már idén rögzíthetünk, és kettő ezt követő nagylemezre, amiből az első punkosabb és húzósabb, a második viszont letisztultabb, swingesebb hangvételű lesz!

plugweb.jpg

ZEN&Roll: Elég egyedi, figyelemfelkeltő a megjelenésetek! Kinek az ötlete volt és hogy jött?

Márk: Az én ötletem volt. Már a megalakulásunkkor is ironikusan, nagyon csilli-villin öltöztem fel, teleraktam magam karkötőkkel, volt sapka, buzi mozgás, ami szerintem tök vicces volt. Direkt túljátszottuk, mert szerintem a rock'n'roll önmagában is egy picit olyan, hogy röhögsz magadon. Akartunk valami egységes színt is, a fekete-fehér kellett mindenképpen, végül a sárga maradt harmadiknak. Eredeti logónk a konnektordugó volt, de a totemállatunk a gumikacsa lett, mely egy rajongónk ötlete.

ZEN&Roll: Jellemzően utcazenész zenekar vagytok? Miért jöttetek ki az első Hangulatsziget Fesztiválra?

Márk: Még soha nem zenéltünk utcán, ez az első. Most azért döntöttünk a részvétel mellett, mert nagyon sok pécsi ismerősünk kijött és úgy éreztük, itt az ideje, hogy kicsit tudassunk magunkról. Az elmúlt két és fél évben alig koncerteztünk, a saját, karakteres hangzásunk kialakításával voltunk elfoglalva. Az utcán kapott kritika és visszajelzés is motivált, és nagyobb sikert arattunk, mint amire számítottunk! Az is jó, hogy a többi zenészkoma, például Lenthár Balázs, Bencs Balázs is látja, hogy itt vagyunk, élünk. Nagy-nagy elismerés, hogyha szeretik a zenénket más előadók is.

ZEN&Roll: Elégedettnek tűnsz, látom nem bántátok meg, hogy eljöttetek a Hangulatszigetre! Mit szólsz a kezdeményezéshez? Mit szólsz a pécsi utcazenéhez?

Márk: Nagyon jó ötletnek tartom! Nem volt kérdés, hogy eljövünk-e, ez olyan dolog, amin ott kell lenni! Igaz, egy kicsit féltem tőle, hogy kizsákmányolnak minket a szervezők és/vagy a helyek, de ennek az ellenkezője történt. Korrektül megvendégeltek mindenhol, sokan kijöttek az éttermekből is megnézni, meghallgatni minket.

A Hangulatszigetet eredetileg a Veszprémi Utcazene Fesztivál pécsi verziójának tartottam, de ezzel nincs semmi baj… Még ha mások meg is csinálták előbb, attól miért nem lehetne pont egy zeneileg ilyen gazdag városban, mint itt. Mi zenészek, főleg rockzenészek, meg vagyunk lőve Pécsett, mert nincsen hely, ahol tisztességgel (kihirdetve, kifizetve, valahogy kihangosítva) felléphetnénk. Itt legalább van a kalap. Az akusztikus utcazenélés annyiban is jó, hogy lecsiszolja a zenét. Végre hallom a saját hangomat! Meg annyiban is, hogy a közönség nem kerülheti el, és nem élhet nagyon kifogásokkal, miért nem jött el erre meg erre a koncertre (se).

Azért is kellett ez, hogy bebizonyítsuk önmagunknak, hogy a zenénkre tényleg vevők az emberek. A PLUG missziója az, hogy visszaadjuk a rock'n'roll becsületét. Ez most így nagyon elvont, de szerintem csak úgy lehet zenekart csinálni, főleg rockzenekart, hogyha meg akarod váltani a világot!

ZEN&Roll: Láttam, hogy te bemész a nézők közé, és gyakran meghökkented őket! Hogyan reagáltak rátok az emberek a fesztivál során?

Márk: A magyarok félénkek és értetlenek, de általánosságban tetszik nekik. A külföldiek meg egyenesen imádnak minket! Idehaza arra vannak az emberek optimalizálva, hogy ne merjenek bekapcsolódni semmibe. Én pedig vagyok olyan pofátlan, hogy belemászok a képükbe. Ennyi punkság kell bele! Táncolok velük, mesélem az ökörségeinket az átvezetők alatt, sőt szereztem egy lovaglópálcát is, amivel hamarosan vígan fenekelhetjük egymást a nagyérdeművel!

ZEN&Roll: Mit jelent számodra a zene?

Márk: Azért szeretem a zenekarosdit, mert a zene szerintem egy olyan médium, ami semmivel nem jobb a többinél, viszont sokkal többet ad. Lefedi a divatot, a vizuális kultúrát, a brand építést, a költészetet, a performance-t, a kísérletezést, a kapcsolat teremtését. Hitvallásom az, hogy amikor az ember elmegy egy koncertre, neki ünnep kell, valami olyasmi kell, ami kirántja a hétköznapokból, ha kell, a hajánál vagy a fülénél fogva. Sokaknak igenis arra van szüksége, hogy odamenjek és megrázzam, hogy ébredj már föl! kelj már életre! Ehhez nem kell brutális szöveg, döngölő dallamok vagy Lady Gaga húsruhája; ehhez az kell, hogy szeretve és jól csináljuk, amit csinálunk. Valamint, hogy adjunk magunknak, kívül-belül.

Szöveg: Soós Alexandra

Kép: Faluvégi Adrienn

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr725421698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása