ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30y (1) 30Y (2) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) PEN2013 (34) Pen2013 (3) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

Musician Pride - interjú a TükeZoo-val

2013.07.12. 14:53 zenendroll

A Hangulatsziget első napjának végén elcsíptük egy rövid interjú erejéig a Pécsről Pestre származott, de mindig nagy örömmel visszajáró TükeZoo-s srácokat. Az utcai zenélésben lubickoló duó szerint a Hangulatszigethez hasonló kezdeményezésekre van szükség ahhoz, hogy  Pécs, a zenészek városa meg tudjon újulni.

Zen&Roll: Milyen érzés visszatérni Pécsre zenélni?

Gergő: Mindig jó! Ahhoz képest, hogy a klubbozás és fesztiválozás mellett játszunk utcán is,- bár mindig inkább szervezett keretek között-, és Pécsett nem szoktunk utcára kimenni, most ez egy egészen új platform. Nagyon élvezem, ez egy kis nosztalgia is. Tetszik, hogy a Hangulatsziget egy maratoni dolog, független, nem egy színpadi produkció. Olyan embereknek játszunk itt, akik szinte nem is ismernek.

Zen&Roll: Milyen szálak fűznek titeket Pécshez?

Bulcsú: Itt nőttem fel, és az emberré válás minden fejlődési stádiuma itt ért. Pár éve vagyok Pesten, de hetente lejárok Pécsre próbálni.

Gergő: Nekem édesanyám származik Pécs mellől, és 2004-ben költöztem Pécsre, amikor egyetemista lettem. Most már én is három éve Pesten élek, hogy tovább fejlődjünk a zenekarral. Akármennyire is szeretjük, kinőttük már ezt a miliőt. Kellett a környezetváltozás.

Bulcsú: De nem feltétlenül lépett előrébb a zenekar attól, hogy Pestre költöztünk. Ezt lehetett volna Pécsről is csinálni, de sok tapasztalatom van a pécsi zenélésben, így egy idő után elkezdtem hiányolni dolgokat. Pécs híres zenész egyetemista város volt, de ennek már egy ideje hiányoltam a hozadékát.

tukezoo1web.jpg

Zen&Roll: Mit szóltok a Hangulatszigethez? Nem gondoljátok, hogy ez most pozitív irányú változásokat indíthat be?

Bulcsú: Tapsikolunk! Tök jó szerintem, valahol el kell kezdeni. Nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy eljöttünk. A sok nagy dolog sok kicsiből áll majd össze. A kultúrát nem csinálni kell, nem az étlapokon olvassuk vagy a múzeumban látjuk. Amit a médiában kínálnak, az már egy tálalása a dolgoknak. A kultúra körülöttünk van és olyan, amilyen. Kicsiben kell változtatni a dolgokon.

Gergő: Nekem furcsa érzésem van, mert ha még Pécsett laknánk, nem jöttünk volna ki az utcára muzsikálni, ez valahogy nem jutott volna eszünkbe. Egyetemista koromban jártam ki másokkal zenélni, de hiába volt jó minőségű a muzsika, gondok voltak a hatóságokkal és a csendrendeletekkel.

Bulcsú: Intézményesítve lett a kultúra, ami amúgy magától működött.

Gergő: Pár éve a zenélés a koldulással volt egyenrangú Pécsett. Szóval nagyon jó, hogy elkezdődött ez a Hangulatszigetes kezdeményezés.

Bulcsú: Ez most a zenészek melegfelvonulása. Az utcazenélés szerintem itt még mindig a koldulással egyenrangú, de most mi vállaljuk, hogy megmutatjuk és az emberek meg elfogadják.

Gergő: Musician pride... Ha kimész az utcára, a járókelő mindig azt mondja, miért nem klubban zenélsz, ha jól játszol. Pedig a világban rengeteg nagy zenész is kiáll az utcára.

Bulcsú: Nem az a lényeg, hogy ki lép fel, hanem hogy az emberek megállnak és csillog a szemük.

tukezoo2web.jpg

Gergő: Jó lenne, ha az emberek újra örülnének a térzenének. Mert akkor nem csak az lenne a jó zene, ami 3000 Ft-ba kerül, vagy plakátolt koncert. Nyilván ezek is nagyon jó dolgok, de jó lenne, ha ezzel egyenrangú lenne az a zene, ami akkor is működik, ha bárhova lerakod a hangszered és elkezdesz muzsikálni.

Zen&Roll: Milyen érzésekkel zárjátok a napot most, hogy ti kis kijöttetek utcazenélni?

Gergő: Vegyes érzelmeink vannak, főleg, hogy most először jöttünk ki zenélni. Ma nagyon figyeltem az arcokat, a reakciókat. Négyféle embert láttam. Van, aki csak elmegy és elfordítja a fejét, van, aki lassít és rád mosolyog, aztán van, aki mindenképp meg akarja keresni a pénzt és nem találja, de visszajön és hallgatja. És a kedvencem, aki megáll és hallgatja. Belőlük egyre több van. A szervezetlen utcazenélések nem mindig találják meg a közönségüket, de ha az emberek tudják, hogy van egy ilyen kezdeményezés a városban, akkor keresik is. Jó, hogy most van egy ilyen hely, kell egy platform.

Bulcsú: Mindenképpen szükség van egy szervezettségre. Ez kicsit szélmalom harc, de ha azt akarjuk, hogy legyenek zenés szórakozóhelyek Pécsett, ahhoz ez kell. Meg kell szagoltatni ezt az emberekkel, mert teljesen el vannak idegenedve, nem járnak el az élőzenés helyekre. Hiába a reklámozás, a legjobb mód, ha odatolod az orruk elé.

Zen&Roll:A saját számok írásában milyen szerepe van Pécsnek, a pécsi élményeknek?

Bulcsú: Tulajdonképpen Pécs köré épül fel. A zenekar neve is Pécsre utal és nagyon sok dal pécsi vonatkozású. Nem mondom, hogy a városról szólnak a dalok, de egyértelműen a városbeli élmények határozzák meg őket.

Szöveg: Soós Alexandra

Fotó: Faluvégi Adrienn

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr595401976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása