ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30Y (2) 30y (1) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) Pen2013 (3) PEN2013 (34) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

Életben maradni – 30Y a Pécsi Estben

2014.03.24. 16:44 zenendroll

Lehetetlen volt elég korán érkezni, kapunyitás előtt fél órával már a parkolóig állt a sor a Pécsi Est Café előtt szombat este. Nem csoda: a tavalyi Szentimentálé-turné után újra tombolásra vártak a kiéhezett pécsiek.


Amint bebocsátást nyert a tömeg, megtelt az első sor. Negyed 10-kor lépett színpadra az előzenekar, a Muriel, addigra már hézagosan ugyan, de a tánctér is feltöltődött. A négyfős fiatal banda fokozta az amúgy is izgatott alaphangulatot, így mire 10 óra után a 30Y-ra került sor, már mindenki készen állt a régóta áhított zúzdára. Ekkor már érezhető volt a teltház minden előnye és hátránya: együtt üvölt közel ötszáz ember, miközben igyekszik gazdálkodni a hiányos oxigénnel.


A bő egy éves szünet után újra klubkoncertet játszó 30Y zenei repertoárja sokat változott, visszakerültek olyan feledésbe merült dalok, mint a Karambol, vagy a Sötét fiúk, illetve az újonnan megjelent EP-ről az Ahogy elképzeltem, illetve a Disszidál. A Csak most ne… kezdetű szintén új dal eredetileg nem volt tervben, de egy lelkes fiatal bekiabálására végül a fiúk úgy döntöttek, ezzel is kedveznek a közönségnek, ha már Beck Zoli kutyája, Kacat is megcsillogtatta színészi tehetségét a klip kapcsán. A dalok sorrendjének is örülhettünk: a pogózós Mentés másként, Bogozd ki, Teremtős után lassabb, dallamosabb számok következtek, így néha-néha kipihenhettük a fáradalmakat egy kis Felhő, Néz, vagy Csönded vagyok alatt.

30Y-20100423-BMA_9178.jpg

A visszataps után a zenekar életmentőként kiosztotta a maradék ásványvizeket az első soroknak, és látva a megfáradt tömeget, megállapították, hogy a színpad a legbiztonságosabb hely egy ilyen terepen. Végül a Sötét van zárta a sort, majd az elköszönésnél a zenekaron, és a közönségen is látszott, hogy újra minden rendben van, visszatért az igazi 30Y. Nem titok, hogy a zenekar nehéz időszakon van túl, de aki március 22-én ott volt, tanúsíthatja, hogy ismét minden a helyére került. Persze Endi távozásával érezhető a szólógitár hiánya, de a fiúk ügyesen kitöltik a hézagokat, és ugyanúgy élvezhetjük az eredeti 30Y hangzást, mint azelőtt.


Többünkben felmerült, nem nőtte-e ki a 30Y az Est Café méretét, de végül arra jutottunk, hogy megérte egymás izzadtságában végigugrálni a több mint másfél órát. Újra büszkén mutogathatjuk egymásnak a vásárolt kitűzőket, és persze versenghetünk, ki szerzett nagyobb kék-zöld foltokat, miközben önkívületben ordította, hogy ,,Életben maradni.”

30Y először! Másodszor…?

Bár pécsi vagyok, bevallom, hogy a tegnapi volt életem első 30Y koncertélménye. Így akár egy kisgyerek, kíváncsian vártam, vajon milyen érzéseket fog kihozni belőlem az este és fogok e könnyen jegyezhető refréneket ordítani a színpad felé a zene mámorában úszva. 10-kor érkeztem, az első sorok már természetesen beteltek, de ezzel azért sikerült megbékélni, jó lesz nekem a hátsó sor is, elvégre a zene a lényeg.
Aztán berobbant a színpad, fények és a 30Y, hatalmas taps és sikítás. Ahogy körbenéztem, meglepődve bámultam végig az embereken: a 15 éves már korántsem szomjas gimnazistáktól a 30-as üzletemberekig, mindenkit megmozgatott a zenéjük. Még engem is, aki egyébként más zenei világban mozog, magával ragadott a hangulat, amit közösen teremtett a zenekar a tomboló közönséggel. Igazából olyan volt az első, de biztosan nem az utolsó 30Y koncertem, mint egy jól kevert koktél: ütős. De legközelebb az első sorokig fogom küzdeni magam.

 

Szöveg: Mezei Réka, Maklári Brigitta

Képünk illusztráció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr335877006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása