ZEN&Roll

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének hírcsatornája, minden, ami Zene, minden, ami ZEN! https://www.facebook.com/zeneloegyetem

Friss topikok

Címkék

1984 (1) 2006 (1) 2084 (1) 30Y (2) 30y (1) Ákos (2) Backseat (1) Band of Streets (1) Barabás Lőrinc (1) Beck Zaza (1) Beck Zoli (5) bëlga (1) Bulcsú és a cimbik (1) D.O.G. (1) DIP-trió (1) Egyedi Péter (2) Eosin Ghetto (3) Erla Sound&Light (1) Étkező (1) Firewater (1) Fishing on Orfű (2) Funktomas (1) Gróf Balázs (2) Halott Pénz (2) Hangulatsziget (7) Harmada (2) Hnagulatsziget (1) Inspector Cluzo (1) Irie Maffia (2) Isten Háta Mögött (1) Ivan&The (1) Ivan&The Parasol (1) Járai Márk (2) Jehan Paumero (1) Kipu (3) Kiscsillag (2) Kispál és a Borz (2) kocsmazenész (1) La Fanfare en Petard (1) Lenthár (1) Lenthár Balázs (2) Leskovics Gábor (1) Likó Marcell (2) Lovasi András (3) Lukács László (1) Magashegyi Underground (1) Négy Muskétás (1) Óriás (2) Orwell (1) P (1) Parazol (1) PEN2006 (1) PEN2009 (2) PEN2010 (1) Pen2013 (3) PEN2013 (34) PEN 2008 (1) PEN idéző (4) Péterfy Bori (1) Plug (1) PoeJass (1) Pötyi (1) psycho mutants (1) Psycho Mutants (1) PTE (2) PTE Brass Band (1) PTE MK (1) PTE ZEN (11) Punnany Massif (1) Puzsér Róbert (1) Quimby (1) Rocksertés (2) Rokokó Rose (2) Sárközy Papa (1) Sena (1) Soori&Poolek (1) Soyuz7 (3) Supernem (1) Szénásssy Alex (1) Szepesi Mátyás (1) Szoba (1) Szoba Sessions (1) Tablespoon (2) Takács Zoltán Jappán (1) Talking Horse (2) Tankcsapda (3) TükeZoo (1) Urbán Ernő (3) Vad Fruttik (4) workshop (1) ZEN (3) ZEN&Roll (20) Zen&Roll (2) zeneszerzés (1) Zöld08 (1) Zsolnay Fesztivál (2) Címkefelhő

„Az a célunk, hogy az emberek megszeressék a rézfúvós kultúrát” - interjú Fábián Pál Tamással

2014.05.05. 12:02 zenendroll

ptebrass band.jpg

Alkalmi zenekarnak indult a tavalyi PEN-en, mára viszont ismert rézfúvós banda lett a PTE Brass Band, amely a Zsolnay Fesztivál talán legsikeresebb diákzenekarának bizonyult energiától duzzadó, ötletes feldolgozásaiknak köszönhetően. Fábián Tamás, a zenekar alapítója hagyományt kíván teremteni társaival.

 

ZEN&Roll: Mióta zenéltek együtt ebben a felállásban, mint művészeti karos diákok?


Fábián Tamás: Egy éve játszunk ebben a felállásban, a megalakulásunk igazából a tavalyi PEN-nek köszönhető. Alkalmi rezesbandaként álltunk össze, majd miután nagy sikerrel zárult a fellépésünk, úgy döntöttünk, megalapítjuk a zenekart MK Brass Band néven. Ezek után egyetemi rendezvényeken, gólyabálokon, egyéb kisebb városi rendezvényeken léptünk fel, ami nagyobb ismeretséget hozott nekünk. Egy kis idő múlva felfigyelt ránk az EHÖK és egyre bővülő kedvelőink miatt támogatni kezdtek minket, ezáltal lehetőséget kaptunk, hogy nevünket megváltoztassuk a jelenleg is használt PTE Brass Bandre.


Mivel önerőből indítottuk el ezt a projektet Szabó Manóval (harsona), így tanárok nem is vesznek részt a dolgok alakulásaiban. Mi intézzük a fellépéseket, a próbákat, amit igen nehéz hallgatóként összetartani, de a végeredményért megéri végigcsinálni. Nem egyszerű tizenegy emberrel folyton egyeztetni, de a Művészeti Karban az jó, hogyha esetleg kiesik valaki bármilyen okból kifolyólag, beszállnak mások és helyettesítik az adott zenészt.


Hogyan áll össze a repertoár, mennyi idő, amíg átírtok egy popslágert rezes felállásra?


Körülbelül havonta egy új számmal bővül a lejátszási listánk, amit mostanság én szoktam átdolgozni. Egy nap alatt elkészül az átirat, de ez azt jelenti, hogy kb. este tíztől hajnali négyig fenn maradok és csak az adott dalra koncentrálok. Sajnos nincs elég időm, hogy havonta többet kitermeljek, de nyárra szeretném, hogyha elkészülne egy színes és bő repertoárja a csapatnak. Jelenleg a demó lemezünk felvételein dolgozunk.

Szeretnétek komolyabban foglalkozni a jövőben a PTE Brass Banddel?


Mindenképpen szeretnénk tovább fejleszteni a zenekart, de nem kívánunk sokat országos szinten haknizni. Az a célunk, hogy az emberek felismerjék és megszeressék a rézfúvós kultúrát, amit itt, a Pécsi Tudományegyetemen sikerült megvalósítani. Hasonló felállásokról is csak a Dunántúlon tudok, rajtunk kívül pl. a Maniac Brass Band-ről és a Band of Streets-ről, amely hasonló stílusban mozog. Velük hétfőn az MK Majális keretei között fogunk játszani a Jobb Mint Otthonban/kávézó- és egyetemi klubban.


Örülnék neki, ha erős rezes kultusz alakulna ki az egyetemen, hogy a rezes gólyák is tudják, kik vagyunk és várják a lehetőségüket, miután a végzett zenészek elhagyják a felállást, így mindig megmaradna az apparátus és ezzel hagyománnyá válhatna a PTE Brass Band létezése. Egyéb Művészeti Karos zenekarok nemigen vannak rajtunk kívül, mivel sokaknak vannak otthoni/saját formációi, ezáltal ritkán állnak össze az MK-sok, hogy együtt dolgozhassanak valami újon.

Mikor lesz a legközelebbi fellépésetek?


A jövő hónapban Pécsett több helyen is fel fogunk tűnni, ezeknek a fellépéseknek már megkaptuk az engedélyeit. Ilyen helyszín lesz például a Széchenyi tér, az Ércbányász tér, Király utca, Kertváros. Ezek a fellépések délutánonként lesznek, és reméljük, minél több embernek nyújtunk szórakozást és kikapcsolódást váratlan produkcióinkkal.


A PTE Brass Band Facebook oldalán nyomon lehet követni a zenekart.

szöveg: Richolm Orsolya

kép: PTE Brass Band Facebook

Szólj hozzá!

Címkék: PEN2013 Zsolnay Fesztivál PTE Brass Band PTE MK

A bejegyzés trackback címe:

https://zenendroll.blog.hu/api/trackback/id/tr456119858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása